https://mobirise.com/

Op deze pagina staan onze informatie berichtenHier vindt u  diverse informatie  berichten. 
Update door EE op 23-7 2021
gepost door EE op 19-4-2016


Drakenbootvaren wat is dat?

Drakenbootvaren is een oude Chinese traditie die dateert uit de vierde eeuw voor onze jaartelling. Een tijd vol rivaliteit, politieke samenzweringen en intriges.
De legende gaat dat in het koninkrijk van CHU, een door het volk geliefd staatsman, genaamd Qu Yuan, door de koning van zijn hoge ambt werd ontheven. Naar men zegt hebben corrupte hofbeambten deelgenomen aan de samenzwering. Verbannen uit het vorstelijk paleis werd Qu Yuan een zwervend dichter. Qu Yuan was geliefd onder de mensen die hij gedurende zijn reizen door Zuid-China ontmoette. Hij schreef over de liefde die hij koesterde voor zijn land en haar inwoners en betreurde het vertrouwen dat zijn koning had in de corrupte hofbeambten. Uiteindelijk overhandigde hij het hof een petitie, waarin hij al zijn grieven uitte. Daar de petitie direct werd verworpen, pleegde hij uit protest zelfmoord door zich te verdrinken in de Mi-Lo rivier.
Toen zijn vrienden en locale vissers dit zagen namen zij hun boten en zochten de rivier af naar zijn lichaam. Om te voorkomen dat het lichaam door vissen zou worden verzwolgen, sloegen zij met hun peddelbladen hard op het water en gooiden rijstknoedels in het water als voedsel voor zijn geest.
Enkele dagen later rapporteerden een man dat hij Qu Yuan's geest had ontmoet, die hem vertelde dat de rijst opgenomen was door een draak die zich vlak onder de oppervlakte schuil hield. Om de draak in het vervolg te verjagen, zou de rijst in bamboebladeren worden verpakt en met een uit vele kleuren bestaande draad dichtgebonden op het water worden gegooid. Zo kwam het dat ieder jaar, op de dag van zijn dood, de Chinezen het uiteindelijke protest van Qu Yuan herdenken door het houden van een Drakenfestival op de vijfde dag van de vijfde maand. Dit festival groeide uit tot het varen van wedstrijden, waarbij het slaan op de trommel het verjagen van de vissen symboliseert.
Uiteindelijk verspreidde het festival zich langs de kust en verder over de riviergemeenschappen van China. Via Zuid-Oost-Azie, bereikte het Japan, alwaar de eerste wedstrijden in 1655 te Nagasaki werden gehouden.
September 1995 werd er in Amstelveen een Chinese week georganiseerd. Als afsluiting van deze week werden er op de Amstelveense Poel drakenbootwedstrijden gehouden waaraan 6 teams, waaronder Ballast Nedam, aan meededen. Vanuit deze eerste kennismaking is er een hecht en fanatiek team gegroeid dat nu sinds 4 jaar meedoet aan diverse wedstrijden.
In Nederland is de Nederlandse DrakenBoot Federatie (NDBF) actief op nationaal en internationaal niveau. Naast de NDBF wedstrijden zijn er Bedrijvendagen waar gelegenheidteams aan meedoen. The Concrete Dragons hebben in 2001 een 2e plaats behaald bij het Nederlands Kampioenschap. Een jaar later werden ze Nederlands kampioen.

Dit drakenbootteam is in 1995 in Amstelveen van start gegaan als gelegenheidsteam. Door de jaren heen is Concrete Dragons uitgegroeid tot één van de zeven Nederlandse wedstrijdteams.

De doelstelling van Concrete Dragons is om op sportief gebied het hoogst haalbare te bereiken, zonder de gezelligheid en saamhorigheid uit het oog te verliezen. 

Sinds april 2007 zijn wij in het bezit van een eigen clubhuis aan de Gaasperplas in Amsterdam Zuid Oost. Hier liggen onze boten en hebben wij voldoende ruimte om te trainen en diverse leuke of sportieve activiteiten te organiseren.

Er kan eenmaal per week getraind worden, op de  maandagavond van 18.30 -19.30 uur. Wil je eens een training meemaken? Meld je dan aan voor een proefles via het secretariaat. (zie Contactpagina)

Het team vaart in Nederland zo'n zes á zeven wedstrijden per jaar waarbij onder andere gestreden wordt om de NDBF-cup en het Nederlands Kampioenschap. Maar ook in het buitenland kom je ons tegen. Wij hebben in Kaapstad (2004), Berlijn (2005), Toronto (2006) en in drie steden in China (2008) meegedaan aan diverse internationale drakenbootwedstrijden.

Zoals je ziet is er genoeg te doen en te beleven! Ben je sportief en niet bang voor water probeer dan deze explosieve sport eens uit!
We zien je graag in onze boot!
SHARE THIS PAGE!